L´Emshi renova una canonada en el nucli urbà de Manises amb la tècnica de la mànega per a no obrir rases en l'entorn urbà

Aquest mètode minimitza al màxim l'impacte de les obres i es redueixenen considerablement els residus generats, les tones de CO₂ que s'alliberen l'atmosfera i el temps d'execució

És la segona vegada que l'entitat opta per aquesta innovadora tecnologia, després d'emprar-la amb èxit a Quart de Poblet al març

València, 6 de juliol de 2021.

L´Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi) està treballant en la renovació d'una canonada en el nucli urbà de Manises amb la tècnica de mànega contínua, la qual cosa permet rehabilitar la conducció d'aigua potable sense la necessitat d'obrir rases durant els més de 300 metres de traçat, la qual cosa minimitza al màxim l'afecció dels treballs.
En concret, la canonada que requereix rehabilitació discorre pel carrer Ferrandis Luna, una zona altament poblada del municipi de l'Horta. Precisament per això, per a ocasionar el menor impacte possible en l'entorn urbà de la localitat, l'equip tècnic de l´Emshi ha optat per l'ús de la innovadora tècnica de la mànega, ja que amb aquesta tecnologia només s'obrin els orificis necessaris per a introduir la mànega des d'un extrem a un altre i en els canvis de direcció, però no requereix l'obertura de rases per tot el recorregut.
Els beneficis d'aquesta tècnica també es reflecteixen en la considerable disminució de residus que es generen amb els treballs. Aquesta mateixa rehabilitació amb obertura de rasa hauria generat 2.750 m³ de residus, mentre que en treballar amb a mànega contínua la xifra cau a 100 m3. El mateix ocorre amb les tones de CO₂ que s'alliberen. Amb la tecnologia sense rasa es generen 1,34 tones de CO₂, mentre que amb l'obertura de les mateixes s'hagueren alliberat 46,2 tones de CO₂.
A més a més, el temps d'execució es redueix de tres mesos a dues setmanes amb la mànega.
“El respecte a l'entorn és un dels punts fonamentals per a l´Emshi. Aquests treballs de renovació de canonada en el casc de la localitat són necessaris, però hem buscat la millor tecnologia perquè l'afecció de les obres siga mínima, contribuint així al benestar de la ciutadania garantint el subministrament d'aigua potable i impactant l'estrictament necessari als seus carrers”, ha explicat la presidenta de l´Emshi, Elisa Valía, durant la seua visita aquest matí a les obres a Manises. Ha estat acompanyada per Miguel Polo, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i d'Ángel Mora, tinent alcalde de Manises i representant d'aqueixa localitat en l´Emshi.
Valía ha recalcat la reducció de la petjada de carboni que s'aconsegueix amb aquesta tècnica: “Això és fonamental per a l´Emshi perquè volem aconseguir que tot el nostre treball siga neutre en carboni, tant l'activitat habitual com les obres que executem”.
Per part seua, primer tinent alcalde de Manises i representant d'aquesta localitat, Ángel Mora, ha manifestat que “l'ús d'aquesta tecnologia ha permés que les veïnes i els veïns de Manises puguen continuar utilitzant amb una certa normalitat una de les principals vies de comunicació de la nostra ciutat, minimitzant les molèsties pròpies de qualsevol obra.”
De fet, és la segona ocasió en la qual l´ Emshi treballa amb aquesta interessant tècnica. La primera vegada que es va emprar va ser en la renovació d'una canonada a Quart de Poblet el mes de març passat. Aquella canonada de més de 450 metres passava per llocs crítics del municipi, com l'Ermita de Sant Onofre, el centre escolar Sant Onofre i un parc amb zona de jocs infantils. Al no obrir el terreny, cap d'aqueixos punts es va veure afectat per les obres.
En el cas de Manises, es tracta d'una canonada que data de l'any 1969, composta per formigó premsat sense camisa de xapa. Aquest tipus de material presenta trencaments de tipus explosiu. En cas que una fugida es produïra en les unions dels tubs, no existeix un mètode de reparació totalment fiable per a aquesta mena de canonades. Una vegada que estiga totalment acabat el projecte en el seu conjunt, que serà previsiblement en sis mesos, la conducció d'aigua potable serà de fosa dúctil i discorrerà pel mateix traçat que l'antiga. A més dels més de 300 metres que es renovaran amb manga, altres 80 metres es rehabilitaran de manera convencional dins del mateix projecte, ja que hi ha un canvi de diàmetre en la conducció per una reparació anterior.
Aquesta canonada subministra aigua potable a Manises i també és un punt d'interconnexió de dues adduccions de la xarxa de proveïment d'aigua potable en alta. La inversió d'aquest projecte ascendeix a 945.978 euros.
Amb la tècnica de l'obra sense rases es conserva la canonada existent i s'introdueix una nova en el seu interior gràcies a la mànega, que contribueix a la instal·lació d'un sistema de reforç estructural que suporta tots els esforços mecànics i tensions de la conducció. Aquesta nova canonada o manga presenta diferents materials en la seua capa exterior i interior, de manera que la que queda en contacte amb l'aigua és de polietilé i no altera les característiques del recurs hídric.
Ir al contenido