La nova infraestructura que assegurarà el proveïment d'aigua potable a València no travessarà l'horta de Campanar

L’EMSHI projecta un traçat alternatiu per l’antic llit del Túria després que la seua presidenta es comprometera amb veïns i agricultors a reduir l’impacte en l’horta

València, 3 de desembre de 2020.

La nova canonada subterrània que assegurarà el proveïment d'aigua potable a València no travessarà d'extrem a extrem l'horta de Campanar i discorrerà per l'antic llit del Túria. L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) ha preparat una alternativa al traçat inicial després que la presidenta de l’EMSHI, Elisa Valía, es comprometera amb el veïnat i els agricultors de la zona a treballar en altres opcions que minimitzaren l'impacte en l'horta.

“Des de l'entitat treballem amb una profunda consciència mediambiental i som conscients de tot el que podem fer per la preservació i conservació del medi ambient des del Cicle Integral de l'Aigua”, assegura Valía, qui s'ha reunit aquest matí amb el president de l'associació de veïns de Campanar, Pep Benlloch; agricultors de l'horta Campanar-Benimàmet i representants de les associacions impulsores del “projecte de dinamització agrària” per a explicar-los la nova proposta.

Aquesta actuació contempla ara un traçat per l'antic llit del riu Túria i redueix l'afecció de les terres conreades un 33,4 %. “En qualsevol cas, es tracta d'una afecció temporal i una vegada acabats els treballs es restituiran els terrenys al seu estat original i serà possible tornar a conrear en les mateixes condicions”, afirma Valía. “A més, hem reestructurat el cronograma d'execució dels treballs i hem aconseguit reduir el termini d'execució de les obres de 24 a 20 mesos amb aquest nou traçat”.

“Hi ha hagut voluntat per a trobar un equilibri entre la realització d'una obra realment necessària per al subministrament i la protecció de l'horta”, assegura la presidenta de l’EMSHI, Elisa Valía. “No sols hem escoltat els arguments dels agricultors i de les associacions veïnals, també els hem respectat i hem treballat a buscar solucions per a reduir l'impacte en l'entorn”.
Aquest projecte de canalització és necessari, atés que reforçarà de manera estratègica el proveïment d'aigua potable en la zona nord de València perquè permetrà aportar un cabal molt superior des de la planta potabilitzadora de la Presa i, a més, serà una assegurança per si fallara una de les dos plantes potabilitzadores que donen subministrament a l'àrea metropolitana.
En concret, l'obra connectarà la Presa, situada a Manises, amb la infraestructura metropolitana a València. A més d'optimitzar la xarxa i reduir la seua vulnerabilitat, la nova canonada també millorarà el rendiment hidràulic.
La infraestructura, pressupostada en al voltant de 8 milions d'euros, correspon al Tram IV del gran pla de connexió i renovació per a reforçar el proveïment d'aigua en alta en tota l'àrea metropolitana. “Davant una situació tan excepcional com la que estem vivint, des del sector públic hem de treballar per a posar tots els mitjans a la disposició de la recuperació econòmica, portant endavant grans projectes que generen gran quantitat d'ocupacions i riquesa”, conclou Elisa Valía.
Ir al contenido