La presència d'aquest material és molt reduïda respecte als 204 km de conduccions que hi ha en total.
L'entitat conclourà en 2020 la primera fase de la renovació de la canonada de major diàmetre en servei fabricada amb fibrociment.
L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) té previst retirar totes les canonades de fibrociment que componen la xarxa de proveïment d'aigua potable en alta. La presència d'aquest material, més conegut com a amiant, és molt reduïda en la xarxa pública, si bé encara hi ha ramals que ho contenen. En concret, dels 204 quilòmetres de canonades de l'àrea metropolitana, queden uns 22 quilòmetres de conduccions en servei construïts amb fibrociment.
L'eliminació progressiva de l'amiant és una de les millores aprovades en els pressupostos de l'entitat presidida per Elisa Valía per a 2021 i prevista en el pla d'inversions de 2022 per a continuar amb aquest propòsit, si bé les actuacions per a aconseguir aquest objectiu ja estan en marxa.
“El fibrociment desapareixerà de manera gradual de la xarxa metropolitana de proveïment d'aigua i en això estem ja treballant. No compromet la qualitat de l'aigua, però suposa un risc afegit per als treballadors i les treballadores que han de manipular-lo, per exemple, en cas de reparacions”, assegura Elisa Valía, presidenta de l'EMSHI.
De fet, l'EMSHI conclourà abans que acabe l'any la primera fase de la renovació de la canonada de fibrociment de major grandària en la xarxa i encara en servei. Es tracta d'una conducció amb una antiguitat per damunt dels 40 anys i amb una longitud de 1.080 metres.
La seua renovació s'està efectuant amb canonada de fosa dúctil, que presenta gran durabilitat i resistència a la corrosió.
Aquesta primera fase, el pressupost de la qual és d'1.434.308 euros, comprén des de l'encreuament dels carrers Arnau de Vilanova i Gran Canària, a València, fins al final de l'avinguda Vicente Blasco Ibáñez, a Alboraia, per on discorre el 90% del recorregut. En fases posteriors prosseguirà el traçat fins a Port Saplaya. La inversió total és de 3,5 milions d'euros.
El fet que una canonada estiga fabricada amb fibrociment no influeix en la qualitat de l'aigua, però la motivació per a eliminar aquest material de la xarxa de proveïment respon al complex protocol a seguir a l'hora de realitzar reparacions o modificacions en conduccions construïdes amb amiant.
“Posem el focus en la seguretat i el benestar de les empleades i els empleats que treballen amb aquestes infraestructures i que són una baula absolutament clau perquè hi haja aigua potable en obrir l'aixeta de casa”, explica Elisa Valía.