L´EMSHI inicia les obres d'un nou tram de les dues grans canonades que asseguraran el subministrament d'aigua potable a València i la seua àrea metropolitana

L'entitat que proveeix d'aigua potable a 1,6 milions de persones inverteix 2 milions d'euros en aquest nou traçat estratègic que forma part del gran projecte de la nova adducció, que permetrà major versatilitat en la xarxa, millorarà el rendiment hidràulic i augmentarà la capacitat de subministrament

Elisa Valía i Juan Antonio Sagredo visiten els treballs del nou traçat que discorre pel terme de Paterna. Elisa Valía: “els beneficis de les inversions que realitzem ara són estratègiques per a garantir aigua i per a assegurar que les nostres infraestructures siguen més robustes i sostenibles, en contextos futurs d'escassetat d'aigua”

València, 20 de setembre de 2022

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) continua fent passos per a executar la nova adducció, és a dir, el gran projecte estratègic que mitjançant dues canonades de gran diàmetre que parteixen de la potabilitzadora La Presa (Manises) garantirà el subministrament d'aigua potable en alta a València i la seua àrea metropolitana. En concret, l'entitat ha iniciat les obres de la primera fase del tram III d'aquest projecte. Es tracta d'un traçat que discorre pel terme de Paterna i el pressupost del qual ascendeix a 2 milions d'euros.
La presidenta de l´EMSHI, Elisa Valía, ha visitat aquest matí els treballs al costat de l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i han pogut observar la intervenció que s'està realitzant amb una triple clava que permetrà salvar subterràniament la carretera nacional 220 que enllaça l'A-3 i la V-30 per a l'optimització de la xarxa. De fet, aquests treballs permetran ampliar el sistema, renovar conduccions i maximitzar l'eficiència de les inversions.
En paraules d'Elisa Valía, “en l´EMSHI estem duent a terme obres de gran importància, com ho és aquesta, amb la finalitat que el sistema siga més robust, però també més resilient”. Així, ha continuat, “hem de tindre una mirada llarga: els beneficis de les inversions que realitzem ara presenten gran durabilitat en el temps i són absolutament estratègiques per a garantir un recurs tan important com ho és l'aigua en contextos futurs d'escassetat”.
Segons Valía, “cada pas que donem en aquests moments ha de contribuir a protegir preservar el nostre entorn. No podem permetre'ns res diferent a l'eficiència, l'optimització de recursos i la sostenibilitat”. La presidenta ha recordat “una dada crucial” avalada per la Comissió Europea, com és que el continent travessa “la pitjor sequera en 500 anys”. Al seu judici, “davant la situació d'emergència climàtica, tenim l'obligació de buscar solucions decisives, posant el focus en el futur i en la necessitat de deixar un món habitable a les generacions esdevenidores”.
“Cal actuar quan encara no siga massa tard, amb la finalitat de garantir el benestar de la societat tant en el present com si arriben períodes més durs fomentats pels efectes negatius del canvi climàtic. Coneixem la situació, per la qual cosa despleguem coneixement i eines per a buscar solucions”, ha ressaltat Elisa Valía. Per part seua, Sagredo ha explicat que “infraestructures hidràuliques com aquesta ens permeten continuar construint una societat i un entorn urbà més sostenible, més resilient i més adaptat als nous reptes del futur”, al mateix temps que ha destacat “la importància de la col·laboració entre administracions i la ferma aposta de l´EMSHI per inversions que milloren i garantisquen el subministrament d'aigua de tota la nostra àrea metropolitana”.
Per part seua, Sagredo ha explicat que “infraestructures hidràuliques com aquesta ens permeten continuar construint una societat i un entorn urbà més sostenible, més resilient i més adaptat als nous reptes del futur”, al mateix temps que ha destacat “la importància de la col·laboració entre administracions i la ferma aposta de l´EMSHI per inversions que milloren i garantisquen el subministrament d'aigua de tota la nostra àrea metropolitana”.
L'obra visitada per Valía i Sagredo forma part del gran projecte de la nova adducció, que connectarà la planta La Presa, situada a Manises, amb la infraestructura metropolitana a València a través de dues canonades de 1400 mm de diàmetre.
L'objectiu que persegueix l´EMSHI amb aquest pla és triple. D'una banda, es reduirà la vulnerabilitat de la xarxa metropolitana i s'incrementarà la seua versatilitat. És a dir, el risc d'incidència per avaria es minimitza considerablement, en tractar-se de canonades noves. A més, l´EMSHI podrà subministrar aigua potable a tota l'àrea metropolitana des de la potabilitzadora La Presa en cabal i pressió suficients en el cas que la planta El Realón (Picassent) -que també dona subministrament a l'àrea metropolitana- patira una incidència. D'altra banda, el projecte millorarà el rendiment hidràulic del sistema i, en tercer lloc, permetrà incrementar la capacitat de subministrament, atés que serà possible aportar un cabal d'aigua molt superior des de la planta La Presa.
Per a això, l´EMSHI ha executat ja dos trams de les obres, amb una inversió associada de més de 35 milions d'euros, i a la seua conclusió seran més de 20.000 els metres de canonada de gran diàmetre instal·lada, amb capacitat per a proveir als més 1,6 milions de persones que resideixen a València i la seua àrea metropolitana. La previsió és que les obres de la fase I del tram III que ara s'estan executant concloguen abans que acabe l'any 2022.
Aquests treballs també són un exemple de coordinació entre administracions públiques, ja que l´EMSHI i la Demarcació de carreteres de València, que depén del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, han mantingut satisfactòries reunions, perquè el Ministeri està treballant en la carretera N-220, que precisament és la que han de creuar les obres de l'entitat metropolitana.
Ir al contenido